codzienność

poniedziałek, 17 listopada 2025

bułki burgerowe na tangzhong


Tangzhong według źródła, to zasmażka wodna lub yu - dane, czyli pasta z mąki gotowana w wodzie lub mleku w temperaturze powyżej 65°C, stosowana w celu poprawy tekstury chleba i wydłużenia czasu czerstwienia. Parzenie mąki do wypieku, to technika stosowana od wieków, która w Chinach jest tradycyjną metodą wypieku bułek na parze. Technika ta została wykorzystana do opracowania japońskiego chleba mlecznego w XX wieku. To właśnie takie pieczywo zaproponowała Amber w listopadowej piekarni. Mięciutkie i puchate bułki burgerowe na tangzhong z przepisu Zorry, są bardzo łatwie do przygotowania, z porcji wychodzi 12 przepysznych bułeczek.

100 g mleka
20 g mąki pszennej

Aby przygotować tangzhong, należy wlać mleko do małego rondelka, dodać mąkę i doprowadzić całość do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować całość przez około minutę, aż mieszanina zgęstnieje, a trzepaczka utworzy smugi na dnie rondelka.


cały tangzhong
220 g mleka
480 g mąki pszennej
10 g drożdży
20 g cukru
50 g masła
10 g soli

Umieść tangzhong w misce robota kuchennego, wlać mleko, które sprawi, że całość lekko się ochłodzi i nie będzie potrzebne dalszego schładzania. Dodać pozostałe składniki ciasta do miski i wyrabiać na najniższym ustawieniu przez 4 minuty, następnie przełączyć na ustawienie 2 i wyrabiać ciasto 15 minut. Po tym czasie miskę przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 60 minut, aż będzie dobrze wyrośnięte. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podzielić je na 12 równych części i uformować okrągłe bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

1 jajko
sezam
20 g masła

Rozgrzać piekarnik do 220° C z termoobiegiem, a blachę do pieczenia umieść w środku. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać sezamu. Ostrożnie przesunąć papier do pieczenia z bułkami na rozgrzaną blachę i piec przez 15 minut. Wyjąć blachę z bułkami z piekarnika i natychmiast posmarować je roztopionym masłem, a następnie pozostawić do ostygnięcia na kratce.


Bułki burgerowe na tangzhong na blogach:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect