Pączki warszawskie, według przepisu z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych po wykwintne" nadziane wiśniową dżemoladą i obtoczone w lukrze ucieranym, udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową są bardzo smaczne. Pączki z tego przepisu pięknie pachną, dobrze smakują i podobno dłużej zostają świeże. W przepisie mistrza pączki nadziewa się przed pieczeniem, ja jednak wolę robić to dopiero jak już są rumiane i usmażone.
440 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki spirytusu
160 g masła
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
6 żółtek
20 g drożdży
szczypta soli
200 g konfitury wiśniowej
smalec do smażenia
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać pierwsze żółtko i wymieszać drewnianą łyżką. Ciągle dokładnie mieszając dodawać kolejne żółtka i rozpuszczone masło oraz alkohol. Wlać rozprowadzone mlekiem drożdże i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawiać od ścianek miski. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i wygniatać przez kilka chwil. Rozwałkować na placek grubości 4 centymetrów i szklanką wykrawać krążki. Pączki ułożyć na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na conajmniej 40 minut. W garnku rozgrzać smalec i smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
1/2 cytryny
225 cukru pudru
1 białko
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wycisnąć sok z cytryny do miseczki, dodać cukier oraz białko i ucierać, aż lukier będzie gęsty i puszysty. Pączki maczać w lukrze i dekorować skórką kandyzowaną.
kusisz pysznymi i pięknymi paczkami , oj kusisz
OdpowiedzUsuńTo klasyczne pączki, które zawsze smażyło się w moim rodzinnym domu, domach moich ciotek i kuzynek. Dla mnie najlepsze pączki. Zawsze u nas nadziewane przed pieczeniem.
OdpowiedzUsuń