Chrust
8 – 10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką 50 – 60 dkg, trochę skórki cytrynowej, trochę rumu i 1/8 litra kwaśnej śmietany. Gdy ciasto gładko wyrobione wykrawać czworoboki, przeciąć ukośnie do połowy nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je w smalcu świńskim dodając frytury. Gdy z obu stron zrumieniły się (nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokryć bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniliowym cukrem.
8 – 10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką 50 – 60 dkg, trochę skórki cytrynowej, trochę rumu i 1/8 litra kwaśnej śmietany. Gdy ciasto gładko wyrobione wykrawać czworoboki, przeciąć ukośnie do połowy nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je w smalcu świńskim dodając frytury. Gdy z obu stron zrumieniły się (nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokryć bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniliowym cukrem.
Marya Ochorowicz - Monatowa
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Ojej, cudne, faworki to ja uwielbiam, a te twoje cudne i przepis zacny
OdpowiedzUsuńChrust to jest to co lubię bardziej niż pączki.
OdpowiedzUsuń