W październikowej piekarni Amber przepis na wspaniałe bułki, które rosną nocą, a fermentacja dobrze działa na jakość ciasta i smak. Bułeczki mają chrupiące brzegi, miękki miękisz, a sposób wyrastania pozwala cieszyć się ich smakiem już na śniadanie, bez potrzeby wczesnego wstawania. Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami, z przepisu Zorry, są łatwe do przygotowania, receptura nie wymaga ugniatana ciasta, które wyrasta przez noc na kuchennym blacie.
3 g suchych drożdży
240 g maślanki
60 g mąki żytniej razowej
240 g mąki pszennej
20 g pestek dyni
10 g sezamu
10 g siemienia lnianego
7 g soli
240 g maślanki
60 g mąki żytniej razowej
240 g mąki pszennej
20 g pestek dyni
10 g sezamu
10 g siemienia lnianego
7 g soli
Dzień przed pieczeniem do miski wsypać drożdże i wlać zimną maślankę, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę i pozwolić, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dobrze posypaną mąką blat i wyciągnąć je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 centymetrów. Ciasto podzielić na 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki, pozostawić na 30 minut. Uformować bułki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C i piec bułki około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Bułki studzić na kratce.
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Cieszę się, że je z nami upiekłaś i że smakowały. Dziękuję .
OdpowiedzUsuńBułeczki genialne i praktycznie same się robią :-) Miło było się znowu spotkać w piekarni.
OdpowiedzUsuńPięknie przyrumienione!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :*
Pyszne, jesienne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie!
Pyszne, jesienne bułeczki, które cichutko, ciemną nocą robią się praktycznie same...;-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wypieczone bułeczki i z całą pewnością śniadanie było pyszne. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuń