Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z herbatników z dodatkiem soczystych gruszek. Sernik z gruszkami, jest pyszny i umili chwile przy jesiennej kawie, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.
200 g herbatników
100 g masła
4 gruszki
100 g masła
4 gruszki
Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć pokrojone w plasterki obrane gruszki.
120 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
Składniki umieścić w misce i rozcierając dłońmi uformować kruszonkę.
750 g twarogu sernikowego
160 g cukru
4 jajka
4 białka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder
160 g cukru
4 jajka
4 białka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder
W misce utrzeć jajka z białkami, cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na gruszki, wygładzić. Całość posypać kruszonką. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik podawać posypany cukrem pudrem.
To naprawdę rozpusta! No i kusisz okrutnie...
OdpowiedzUsuń