16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb pszenno - żytni z suszonymi jabłkami, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
50 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej
100 g wody
W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
200 g mąki krupczatki
100 g mąki żytniej
20 g mleka w proszku
20 g pestek dyni
20 g ziaren słonecznika
20 g siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
150 g wody
80 g suszonych jabłek
W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć ziarna i suszone jabłka. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, uformować bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrastania na około 3 godziny. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec chleb około 40 minut, aż będzie miał ładny kolor i błyszczącą skórkę.
Pyszny chleb na święto. Smakujmy i cieszmy się wypiekami.
OdpowiedzUsuńAmber, cieszę się, że to święto chleba mam możliwość świętować w takim wybornym towarzystwie. Pozdrawiam
UsuńPyszny, jesienny bochenek.
OdpowiedzUsuńIdealny na świętowanie!
:*
Magda, miło że razem pieczemy już tyle lat, buziaki!
UsuńTwój chleb wygląda bardzo smacznie. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021!
OdpowiedzUsuńBardzo ładna stara książka to Biblia?
Zorra, vielen dank, dass sie diesen wunderschönen urlaub so viele jahre lang organisiert haben, dank Ihnen habe ich die möglichkeit, daran teilzunehmen. Und auf dem foto ist ein altes totoalbum. Grüße
UsuńMój zakwas od jakiegoś czasu siedzi lodówce. Na weekend go wyciągnę i przetestuję ten chlebek!
OdpowiedzUsuń