Jabłkowa chmurka, to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z dużą ilością jabłkowej galaretki, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.
200 g herbatników
1500 g jabłek
80 ml wody
2 galaretki cytrynowe
1500 g jabłek
80 ml wody
2 galaretki cytrynowe
Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć herbatniki. Do garnka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, wlać wodę i całość dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia i do jabłek dodać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Całość odstawić do lekkiego stężenia, a następnie galaretkę wyłożyć na herbatnikach. Na warstwie jabłek ułożyć następną warstwę herbatników, odstawić do stężenia.
2 białka
120 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
120 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
100 g herbatników
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki w kształcie mniejszej foremki do pieczenia. W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową równomiernie wyłożyć na herbatnikach. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.
330 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
120 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
250 g mascarpone
120 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę z herbatnikami. Ciasto schłodzić przed podaniem.
super wygląda. I zapewne tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne :) Znam wersję z malinami. Ta jabłkowa też musi smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZnam malinową. Ale ta jabłkowa u Ciebie wygląda bosko.
OdpowiedzUsuń