Chłodnik z botwinki na maślance,
to idealna zupa na ciepłe dni, wspaniale ochładza organizm i przynosi
ulgę, jest zdrowa, pełna chrupiących warzyw i pachnie świeżymi ziołami.
Lekki i zdrowy chłodnik doprawiony czosnkiem, podany w towarzystwie ryb lub innych owoców morza i gotowanego jajka będzie smakował każdemu.
1 pęczek botwinki z buraczkami
250 ml bulionu
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
3 ząbki czosnku
1000 ml maślanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
4 jajka
W
garnku na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone w
drobną kostkę buraczki oraz posiekane łodygi botwinki, dusić kilka
minut. Do garnka wlać wodę, dodać drobno pokrojone liście botwinki i
całość zagotować, dodać soku z cytryny i odstawić do ostudzenia. Do
ostudzonej botwinki dodać maślankę, starte na tarce ogórki, rzodkiewkę
oraz posiekany szczypiorek i koperek. Chłodnik doprawić do smaku solą,
pieprzem oraz cukrem. Chłodnik odstawić do schłodzenia. Podawać z
ugotowanym jajkiem.
Pyszności. Uwielbiam. W tym sezonie jadłam za rzadko niestety...
OdpowiedzUsuń