codzienność

czwartek, 5 sierpnia 2021

chłodnik z botwinki na maślance

Chłodnik z botwinki na maślance, to idealna zupa na ciepłe dni, wspaniale ochładza organizm i przynosi ulgę, jest zdrowa, pełna chrupiących warzyw i pachnie świeżymi ziołami. Lekki i zdrowy chłodnik doprawiony czosnkiem, podany w towarzystwie ryb lub innych owoców morza i gotowanego jajka będzie smakował każdemu.

1 pęczek botwinki z buraczkami 
250 ml bulionu
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku 
1 pęczek koperku 
3 ząbki czosnku 
1000 ml maślanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier 
sok z cytryny 
4 jajka

W garnku na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone w drobną kostkę buraczki oraz posiekane łodygi botwinki, dusić kilka minut. Do garnka wlać wodę, dodać drobno pokrojone liście botwinki i całość zagotować, dodać soku z cytryny i odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej botwinki dodać maślankę, starte na tarce ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Chłodnik doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Chłodnik odstawić do schłodzenia. Podawać z ugotowanym jajkiem.

1 komentarz:

  1. Pyszności. Uwielbiam. W tym sezonie jadłam za rzadko niestety...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect