Ucierane ciasto babkowe, krem na bazie kwaśnej śmietany i jeżyny tworzą razem pyszne ciasto końca lata. To delikatne w smaku i bardzo puszyste ciasto, połączone z lekko kwaśnym kremem i jeżynami to doskonałe połączenie. Ucierane ciasto z kremem z kwaśnej śmietany i jeżynami, można upiec na małej blaszce i pokroić na kawałki lub upiec w tortownicy i podać jako mały torcik.
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
7 łyżek majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce ubić jajka z solą i cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie do masy wmieszać delikatnie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy majonez. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
850 g kwaśnej śmietany
120 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
500 g jeżyn
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrami, dodać żelatynę i wymieszać. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę ilości kremu i rozłożyć połowę ilości jeżyn. Przykryć drugim blatem, pozostały krem rozsmarować na górze i bokach ciasta, ułożyć pozostałe jeżyny. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Cudne ciasto. Lato jeszcze ma trochę czasu przed sobą..., więc delektujmy się nim i jego owocami.
OdpowiedzUsuń