codzienność

sobota, 11 lipca 2020

kostka czereśniowa


Kostka czereśniowa, to pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie biszkoptów, waniliowej panna cotty i galaretki z czereśniami. Ciasto z czereśniami, jest lekkie, szybkie do przygotowania i idealnie nadaje się na letnie podwieczorki.

200 g podłużnych biszkoptów
600 ml śmietany kremówki
140 g cukru
1 laska wanilii
4 łyżeczki żelatyny

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie wyłożyć biszkopty. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać ziarenka z wyskrobane z wanilii, dodać cukier i całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Miksturę zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć na biszkoptach, odstawić do stężenia.


500 g czereśni
3 galaretki wiśniowe
750 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć wydrylowane czereśnie, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. No nic , przebrała się miarka , poproszę adres naziemny , zaraz lecę na te pyszności
    Co ciasto to pyszniej się prezentuje, och

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, przyjeżdżaj razem będziemy się raczyć. Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect