poniedziałek, 4 czerwca 2018

ucierane ciasto z truskawkami i bzowym syropem


Miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu i truskawek, dodatkowo udekorowane bzowym lukrem. Ucierane ciasto z truskawkami i bzowym syropem jest przepyszne, idealnie słodkie i ma wspaniały kwiatowy zapach.

150 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej 
100 g cukru
150 g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g truskawek
szczypta soli


W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie dodać do masy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto lekko ostudzić, a następnie patyczkiem ponakłuwać w kilku miejscach. Syropem z kwiatów czarnego bzu równomiernie nasączyć ciasto, a następnie dobrze ostudzić. 
150 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
25 g masła

W rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać cukier puder, mąkę oraz syrop, całość wymieszać na jednolitą masę i polać wierzch ciasta.

6 komentarzy:

  1. Truskawki wyjątkowo dobrze komponują się z bzem. Drugi super duet tworzą z miętą. A Ty jak sądzisz? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, zgadza się z miętą, bzem i jeszcze z lipą :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ucierana błogość!
    Ciasto na wyjątkowy dzień w ogrodzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dzień i ciasto wyjątkowe to fakt :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. uwielbiam połączenie bzu i truskawek! Twoje ciasto wygląda szalenie zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asa_6niebo, polecam bardzo to ciasto :) Miłego!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect