piątek, 29 czerwca 2018

biały biszkopt z kremem i truskawkami


Słynne amerykańskie ciasto biszkoptowe pieczone na białkach tym razem w wersji cytrynowej, podane z kremem przygotowanym z ricotty i truskawkami. To delikatne jak puch ciasto wspaniale łączy się z orzeźwiającym kremem i owocami. Biały biszkopt z kremem i truskawkami, to idealne ciasto na letnie, ciepłe podwieczorki.

5 białek
50 g mąki pszennej tortowej 
100 g cukru 
1/8 łyżeczki soli 
sok z 1/4 cytryny 
1 łyżeczka winianu potasu


W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.

250 g ricotty
50 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
250 g truskawek

W misce ubić ricottę z cukrem, dodać skórkę startą z cytryny i ubić. Ciasto podawać z kremem i truskawkami.

4 komentarze:

  1. Ciasto jak marzenie , wszystko co kocham w letnich ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, masz rację to lato na talerzu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszne ciacho na niedzielę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, na niedzielę idealne, zaraz po Twojej Pavlowej :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect