codzienność

niedziela, 24 czerwca 2018

kostka truskawkowa z bezą


Ciasto z truskawkami pod bezową chmurką, to kostka składająca się z cieniutkiego biszkoptu z płatkami owsianymi oraz nadzienia twarogowego z truskawkami, w całości wykończona chrupiącą bezą. Kostka truskawkowa z bezą inspirowana przepisem Ani, to wspaniałe i rozpływające się w ustach ciasto. 

125 g masła 
125 g cukru
10 g cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 ml mleka
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrami i solą na gładką i puszystą masę, dodać żółtka, jedno po drugim i ubijać. Następnie dodać do masy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ubić. Na samym końcu wmieszać płatki owsiane i mleko. Masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160º C na 30 minut. Ciasto po tym czasie wyjąć z formy i ostudzić. Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wlać resztę masy i piec ciasto przez 15 minut. 

4 białka
150 g cukru
szczypta soli

W misce ubić białka z solą na sztywną masę. Następnie powoli dodawać cukier i ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć ubite białkami i ciasto umieścić na następne 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100º C i piec jeszcze przez 50 minut. Ciasto ostudzić. 

500 g truskawek
750 g twarogu sernikowego 
120 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody 

W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić twaróg z cukrem pudrem oraz ekstraktem, pod koniec ubijania dodać żelatynę i ubić. Następnie do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i wymieszać. W formie wyłożyć pierwszą część ciasta, na niej wyłożyć krem twarogowy, przykryć ciastem z bezą. Ciasto schłodzić przed podaniem, a następnie pokroić w kostkę. 

9 komentarzy:

  1. Chcę cały talerz! Kostka z bezą to będzie mój sen...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu podzielimy się na pół?Też chętnie kilka kawałków zakąszę :D

      Usuń
    2. Aniu, Aluś częstujcie się bardzo proszę :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ależ fajne ciasto! Trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa, i naprawdę jest bardzo pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Normalnie niebo w gębie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, beza i truskawki to moja słabość :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect