codzienność

piątek, 25 maja 2018

zupa ziemniaczano - szparagowa


Prosta i pyszna do przygotowania wiosenna zupa szparagowa, która dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista. Zupa ziemniaczano - szparagowa, doskonale smakuje się poda się do niej grillowane szparagi. 

500 g zielonych szparagów
3 ziemniaki 
1 cebula
3 ząbki czosnku
600 ml bulionu
2 łyżki oliwy 
sól 
pieprz 

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect