niedziela, 26 lutego 2017

papanasi


Smażone serowe pączki ze śmietaną i konfiturą, to tradycyjne, rumuńskie ciastko, które można kupić w cukierniach i na ulicznych bazarach. Papanasi uformowane są w większą oponkę i małego pączusia na wierzchu, przełożone śmietaną i podawane z owocową konfiturą. Rumuńskie pączki przygotowane na podstawie tego przepisu nie mają wiele wspólnego w tłustym czwartkiem, ale można je wpisać w naszą karnawałową rozpustę. Papanasi są przepyszne, nie za słodkie, szybko się je robi i mają dużo uroku.


250 g twarogu śmietankowego
1 jajko
1 żółtko
100 g cukru
220 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

W misce zmiksować ser z cukrem, skórką startą z cytryny oraz jej sokiem, ekstraktem waniliowym oraz jajkami na gładką masę. Dodać mąkę oraz sodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na sześć części i na blacie posypanym mąką uformować z nich kulki, w środku każdej małym kieliszkiem wykroić dziurki. Z wykrojonego ciasta uformować kulki.


olej do smażenia
150 g kwaśnej śmietany
cukier puder

Oponki oraz kulki smażyć w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Papanasi podawać oprószone cukrem pudrem ze śmietaną oraz frużeliną, zwieńczone kulką.

4 komentarze:

  1. Urocze , takie trochę wypasione oponki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przesłodko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie! z takim sposobem serwowania jeszcze się nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaardzo kuszące!
    Oj biodra muszą mieć się na baczności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect