Kruche ciasteczka przełożone kremem na bazie śmietany i białej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, udekorowane czekoladą i wiórkami, smakiem przypominają popularne kokosowe praliny. Ciasteczka kokosowe upieczone na podstawie przepisu z bloga Liliyummy, rozpływają się w ustach i są idealną, słodką świąteczną przekąska.
350 g mąki pszennej
200 g masła
80 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 jajko
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 160º C. Ciastka studzić na kratce.
200 g białej czekolady
100 ml śmietany do ubijania
30 g wiórków kokosowych
Do garnuszka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie w misce ubić całość na gładki krem, dodać wiórki i wymieszać. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z większą tylką.
50 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Ciastka z dziurką posmarować czekoladę, posypać wiórkami. Odstawić do stężenia. Krem wycisnąć na całe ciastko, przykryć drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka przechowywać w chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.