codzienność

poniedziałek, 22 grudnia 2025

ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka przełożone kremem na bazie śmietany i białej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, udekorowane czekoladą i wiórkami, smakiem przypominają popularne kokosowe praliny. Ciasteczka kokosowe upieczone na podstawie przepisu z bloga Liliyummy, rozpływają się w ustach i są idealną, słodką świąteczną przekąska.

 

350 g mąki pszennej
200 g masła 
80 g cukru 
10 g cukru z wanilią
1 jajko

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 160º C. Ciastka studzić na kratce.

200 g białej czekolady 
100 ml śmietany do ubijania
30 g wiórków kokosowych

Do garnuszka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie w misce ubić całość na gładki krem, dodać wiórki i wymieszać. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z większą tylką.

50 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Ciastka z dziurką posmarować czekoladę, posypać wiórkami. Odstawić do stężenia. Krem wycisnąć na całe ciastko, przykryć drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect