codzienność

wtorek, 8 kwietnia 2025

nugatowe czekoladki

 
Nugatowe czekoladki, są przepyszne i można je wykorzystać do dekoracji wielkanocnych wypieków, jeśli przygotuje się je w kształcicie jajeczek lub innego motywu świątecznego. Czekoladka składa się z kruchego ciastka, domowej roboty kremu orzechowego z orzechów laskowych oraz czekolady.
 
100 g masła
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie pasującym do wielkości foremek do czekoladek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

200 g czekolady
100 g kremu orzechowego

Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić orzechowym kremem do 1/2 wysokości, na kremie umieścić ciastko. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.

1 komentarz:

  1. Na pewno wspaniale smakują. Domowe słodycze są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect