codzienność

niedziela, 27 kwietnia 2025

ciasto anielskie z borówkami


Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Ciasto anielskie z borówkami dodatkowo udekorowane borówkową polewą, jest przepyszne, bardzo aromatyczne i pięknie się prezentuje na stole. Ciasto anielskie powinno być pieczone w okrągłej i głębokiej formie z kominem i wyjmowanym dnem, która zapewnia równą cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku. Po upieczeniu foremkę wyjmuje się z piekarnika i postawia do góry dnem tak, aby forma opierała się na nóżkach, ciasto dzięki temu odpowiednio się chłodzi i nie opadnie. W przypadku braku takiej, można je upiec też w innej ulubionej foremce. 

13 białek
250 g mąki pszennej
200 g cukru
10 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki winianu potasu
150 g borówki amerykańskiej


W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do ciasta borówki. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.

100 g borówki amerykańskiej
120 g cukru pudru

W pojemniku do miksowania zmiksować owoce na gładko, mus przetrzeć przez drobne sitko, a następnie połączyć z cukrem pudrem. Polewą udekorować wierzch ciasta.

1 komentarz:

  1. Pyszności! Nie znam tego ciasta i na pewno je upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect