Yum yums, to smażone ciastka ze Szkocji, krzyżówka croissanta z pączkiem. Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, ciasto delikatnie się listkuje, a kształtem przypomina warkocze. Aby usmażyć te karnawałowe słodkości, ważna jest technika przygotowania ciasta. Masło należy dodać ciasta w kawałkach, zagnieść tak aby nadal było widoczne, a następnie składać czyli laminować ciasto, aby wtłoczyć w nie więcej powietrza, co nada im lekkości. Pyszne yum yums zostały przygotowane według przepisu James Mortona z książki "Brilliant bread".
500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g masła
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g masła
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, cukier, sól, drożdże i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i delikatnie wymieszać, tak aby było widoczne. Dodać wodę i roztrzepane jajko, wymieszać do połączenia w kulę, nie wyrabiać, masło nie powinno zespolić się z ciastem. Ciasto owinąć folią, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, do momentu, aż lekko wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, naprzeciw ciebie, a krótsze po bokach. Unieść końce krótszych boków i założyć je do środka. Następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć do 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 10 minimetrów i pociąć w paski, każdy o szerokości około 2 centymetrów. Zaplatać po 2 paski razem, złączyć końce. Następnie zapleciony pasek podzielić na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę, aż podwoją objętość. Wyrośnięte pączki smażyć w tłuszczu rozgrzanym do 175º C na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
45 ml wody
250 g cukru pudru
250 g cukru pudru
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.
Bardzo mnie zainteresował ten deser. I wygląda bardzo smakowicie. Przy okazji skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń