Lutowa piekarnia Amber piecze pyszne mini boulles na zakwasie, z przepisu z bloga weekend bakery. Aby upiec te pyszne chlebki z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem, ich pieczenie należy rozłożyć w czasie.
100 g mąki pszennej
80 g mąki pełnoziarnistej
106 g wody
36 g zakwasu żytniego
W misce połączyć w kulę podane składniki. Umieścić kulę ciasta w misce i przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
720 g mąki pszennej
470 g wody
15 g soli
W misce rozpuścić zakwas w wodzie, aby ułatwić połączenie składników. Umieść zakwas i mąkę w misce miksującej i dodać 2/3 wody. Zacząć mieszać i stopniowo dodawać resztę wody i pozwolić, aby ciasto się połączyło. Pozostawić w misce do mieszania, przykryć i pozostawić na 30 minut. Ten proces nazywa się autolizą. Po fazie autolizy równomiernie rozprowadzić sól na wierzchu ciasta i ugniatać przez kolejne 5 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i odstawić na 50 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na stolnicę oprószonej mąką i rozciągnąć je i złożyć. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić na 50 minut. Po tym czasie ponownie przenieść na oprószoną mąką powierzchnię roboczą, ponownie rozciągnąć i złożyć, przełożyć do miski, przykryć i ponownie odstawić na 50 minut. Następnie wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i podzielić ciasto na 6 równych części i uformować bułki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 50 minut. Blachę umieścić w naparowanym piekarniku nagrzanym do 235º C i piec chlebki przez około 25 minut.
Mini boulles na zakwasie na blogach:
Piękne chlebki. Bardzo się cieszę, że smakowały. Dziękuję za lutowe wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie upieczone chlebowe kule i musiały nie tylko smakować ale i cieszyć oczy.
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone. Dziękuję za lutowe wypiekanie. :*
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Z wierzchu przypominają mi pitę :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń