Ciasteczka maślane z konfiturą, są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Do upieczenia tych wspaniałych ciasteczek z przepisu Anny można użyć ulubionej dżemolady. Dżem doskonale równoważy słodkość ciasteczek, są doskonałym dodatkiem do kawy.
300 g mąki pszennej tortowej
75 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g dżemu
75 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g dżemu
W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, dodać żółtka, ekstrakt i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek zakrętką od butelki, dołeczki wypełnić porcjami dżemu. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 12 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
Kamilka, takie ciasteczka najlepsze, śliczne, klejnociki , cudo
OdpowiedzUsuńSięgam po maślane ciasteczko. Pysznie tak rozpoczynać dzień.
OdpowiedzUsuń