codzienność

poniedziałek, 22 listopada 2021

babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą


Babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach i różnych kształtach, są bardzo aromatyczne i wilgotne. Zamiast rajskich jabłuszek można wykorzystać ulubioną odmianę jabłek. 

120 g orzechów włoskich
100 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rajskich jabłuszek


Rajskie jabłuszka pokroić na cztery część i wyciąć gniazda nasienne. W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem, rozbełtanymi jajkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy jabłuszka. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

50 g czekolady
15 ml śmietany do ubijania

W garnuszku rozpuścić czekoladę z śmietaną, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odstawić do stężenia.

2 komentarze:

  1. Jesienne smaki zamknięte w orzeszkach z ciasta...Jabłuszka rajskie darzę wielkim sentymentem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo to teraz to pojechała Pani po bandzie, takie ciasteczka, taki kształt, Wow

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect