Babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach i różnych kształtach, są bardzo aromatyczne i wilgotne. Zamiast rajskich jabłuszek można wykorzystać ulubioną odmianę jabłek.
120 g orzechów włoskich
100 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rajskich jabłuszek
Rajskie jabłuszka pokroić na cztery część i wyciąć gniazda nasienne. W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem, rozbełtanymi jajkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy jabłuszka. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
50 g czekolady
15 ml śmietany do ubijania
15 ml śmietany do ubijania
W garnuszku rozpuścić czekoladę z śmietaną, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odstawić do stężenia.
Jesienne smaki zamknięte w orzeszkach z ciasta...Jabłuszka rajskie darzę wielkim sentymentem.
OdpowiedzUsuńNooo to teraz to pojechała Pani po bandzie, takie ciasteczka, taki kształt, Wow
OdpowiedzUsuń