codzienność

czwartek, 29 października 2020

pierś kurczaka nadziewana mozzarellą


Pierś kurczaka nadziewana mozzarellą podana na sałatce z dodatkiem jesiennych owoców, z grzankami, jest pyszna i bardzo pożywna. Taki zestaw to szybki, łatwy i smaczny codzienny posiłek. 

2 piersi z kurczaka
250 g mozzarelli 
1 jajko
40 g tartej bułki
sól 
pieprz 
1/4 bagietki 

W każdej piersi kurczaka wyciąć kieszonkę, doprawić solą i pieprzem, w każdą włożyć kawałek mozzarelli. Następnie każdą z piersi obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Na blasze obok podpiec bagietkę podzieloną na części.

70 g mieszanki sałat
figi
120 g winogron
150 g śliwek

Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, owoce podzielone na część oraz upieczoną pierś i bagietki.   

2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość polać winegretem.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect