codzienność

wtorek, 17 grudnia 2019

pierniczki z migdałami


Pierniczki o migdałowym aromacie, udekorowane płatkami migdałowymi, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki z migdałami, można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mielonych migdałów



W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
 1 białko
50 g płatków migdałowych 


Pierniczki posmarować rozbełtanym białkiem i udekorować płatkami migdałowymi. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Jesteś ciasteczkową królową!
    Kolejne fantastyczne ciastka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect