codzienność

środa, 13 marca 2019

migdałowe ciasto z pomarańczami


Migdałowe ciasto z pomarańczami upieczone na podstawie przepisu Kayley, udekorowane pomarańczową falbanką, jest wilgotne, bardzo aromatyczne i cudownie pachnie, także dzięki dodatkowi wody różanej. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, upieczone jest na bazie pulpy z gotowanych pomarańczy z dodatkiem miodu, mielonych migdałów i jajek. Ciasto jest bardzo proste do upieczenia, jest tylko jeden warunek, należy zaopatrzyć się w jędrne, soczyste i cudownie słodkie pomarańcze. Pomarańcze można przygotować dzień przed pieczeniem ciasta, a potem tylko zmiksować razem składniki, by cieszyć się tym wspaniałym ciastem. Przed udekorowaniem ciasta kandyzowanymi owocami, nasącza się je syropem pomarańczowym, aby nadać mu wspaniałego aromatu, syrop sprawia też, że owoce trzymają się ciasta. 

2 pomarańcze
5 jajek
1 szklanka miodu
2 łyżeczki wody różanej
2 1/2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli


Pomarańcze umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować pod przykryciem 60 minut. Po tym czasie pomarańcze odsączyć na sicie i ostudzić. Owoce przeciąć na pół i wyjąć pestki, następnie zmiksować na pulpę. Do pulpy dodać jajka, wodę różaną, miód, mielone migdały, sól oraz proszek do pieczenia i dalej miksować. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

4 pomarańcze
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki wody różanej
 
Pomarańcze pokroić na plasterki bardzo cienko. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojone cytrusy i całość gotować 45 minut na małym ogniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Plasterki osączyć na sicie, a syrop wymieszać w wodą różaną. Syropem pokryć wierzch i boki ciasta, na wierzchu ciasta pomarańczowe plasterki ułożyć w falbankę.

4 komentarze:

  1. O kurcze Kamilka, dzieło sztuki , nie mam pojęcia jak zrobić ta falbankę, ale szczęka na podłodze , czapka z głowy i na kolanach razem wzięte. Jaki skład ciasta, ambrozja i raj . Najfajniejsze ciasto jakie ostatnio widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś falbanka jest smaczna i łatwa do ułożenia :)
      Dziękuję Kochana!

      Usuń
  2. Wilgotne, pomarańczowe i nie ma orzechów (migdały toleruję)...Huraaa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect