codzienność

niedziela, 10 marca 2019

torcik orzechowo - miodowy


Torcik orzechowo - miodowy, inspirowany przepisem z Moje Wypieki jest wilgotny, bo został nasączony miodówką i ma delikatny miodowy posmak. Torcik ma orzechowo - biszkoptowe blaty pieczone w tortownicy i misce metalowej z wypukłym ulopodobnym dnem o średnicy górnych brzegów identycznych z tortownicą, a został przełożony kremem budyniowo - maślanym o miodowym aromacie. Torcik, który idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości nie tylko dla małych, udekorowany został bitą śmietaną, białą czekoladą z odrobiną żółtego barwnika spożywczego w kształcie plastrów miodu i uroczymi pszczółkami. 

8 jajek
150 g cukru
150 g mąki pszennej
200 g mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać do masy mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Masę podzielić na dwie części i jedną przełożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Drugą część wyłożyć w misce z wypukłym dnem, o średnicy górnych brzegów identycznych z tortownicą, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Miskę i tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Całość ostudzić, a następnie biszkopt pieczony w tortownicy przekroić na dwa blaty, a pieczony w metalowej misce na trzy blaty.


4 żółtka
500 ml mleka
60 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g masła
200 g miodu
50 g mielonych orzechów

Połowę mleka zagotować, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć z miodem na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na samym końcu wmieszać do kremu orzechy.


50 ml miodówki
100 ml wody 

W szklance wymieszać alkohol z przegotowaną wodą. Pierwszy blat ułożyć na paterze i skropić go nasączenia, na nim wyłożyć 1/5 ilości kremu, przykryć drugim blatem, skropić, wyłożyć część kremu, tak postępować, aż do ostatniego. Położyć ostatni blat skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru. Tort schłodzić. 

300 ml śmietany do ubijania
50 g miodu
żółty barwnik spożywczy
brązowy barwnik spożywczy

W misce ubić śmietanę z miodem, do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie części i do każdej dodać inny barwik, wymieszać. Krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Tort schłodzić przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Słodki z plastrami miodu i pszczółkami :) Ale musi być pyszny tyle orzechów

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy! I te pszczółki.
    Dla mnie miód tak, orzechy nie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect