niedziela, 5 sierpnia 2018

kruche babeczki z kremem budyniowym i porzeczkami


Kruche babeczki nadziane kremem budyniowym, podane z kolorową porzeczką są przepyszne. Kruche babeczki z kremem budyniowym i porzeczkami, znikają szybko w niewyjaśnionych okolicznościach.

240 g masła
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. 


500 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
4 żółtka
50 g masła
150 g porzeczki
cukier puder 

Mleko z pastą waniliową i masłem umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę, skrobię i wymieszać trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, przykryć powierzchnię kremu folią, ostudzić i schłodzić w lodówce. Wyjąć krem z lodówki, zamieszać łyżką i nałożyć porcje do foremek z ciasta. Rozprowadzić równą warstwą. Udekorować porzeczkami, oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. O taaaak, muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, takim babeczką nie potrafię się oprzeć :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect