wtorek, 26 grudnia 2017

mini Pandoro


Włoskimi bohaterami świątecznych stołów są dwa słynne ciasta - Panettone i Pandoro. Włosi jedzą je jednak chętnie także w Sylwestra w towarzystwie wina musującego. W niektórych rodzinach przechowuje się je nawet do 3 lutego i właśnie w dzień poświęcony świętemu Błażejowi zjada kawałek, co zabezpiecza przed chorobami gardła na cały okrągły rok. Pandoro to przysmak z Werony, pochodzi od Pane di Vienna, czyli chlebka wiedeńskiego przypominającego francuskie briosze. To ulubione ciasto bogatych Wenecjan, w okresie renesansu podawano je pokryte płatkami złota. Mini Pandoro w tradycyjnym kształcie gwiazdy upieczone na podstawie przepisu z forum CinCin, są niezwykle puszyste i przepyszne.


50 g mąki pszennej
10 g cukru
1 żółtko
15 g drożdży
60 g wody

W rondelku wymieszać wszystkie składniki starteru za pomocą trzepaczki. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętości.

cały starter
200 g mąki pszennej
3 g drożdży
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Do starteru dodać drożdże, jajko, mąkę, cukier i wyrabiać ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.


całe ciasto z I etapu
200 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 laska wanilii
140 g masła

Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i ziarenka z wyskrobane z laski wanilii. Wyrabiać ciasto około 12 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie wstawić ciasto do lodówki na 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, uformować z niego kwadrat, na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować, potrójnie złożyć. Włożyć do lodówki na około 20 minut. Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze dwa razy.

20 g masła
20 g cukru
cukier puder

Ciasto podzielić na części i włożyć do foremek posmarowanych masłem i wysypanych cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na około 270 minut. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160º C i dopiekać jeszcze 20 minut. Babki podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. To najlepsza babka jest (no jedynie Kulicz jej dorównuje) Kamilka , takie małe foremki masz pojedyncze czy jak te muffinkowe ?
    Ja chyba muszę Cibie odwiedzić i na ,,live" te wszystkie foremki przejrzeć , no w tym roku aż mnie ściska jak widzę te twoje wypieki z uzyciewm takichhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh foremekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, mam taką mufinkową formę na 6 sztuk w kształcie gwiazdy :)
      A niektórzy u mnie twierdzę, że tego mojego foremkowego hopla to już leczyć się nie da hihihihi :)
      Buziaki!

      Usuń
    2. Ale po co leczyć? Toć to bardzo pożyteczny hopel :D Takie śliczne herbatniki z czekoladą czy te babki ,ach :) No właśnie silikonowe to w necie polskim widziałam , te osobne małe jedynie na zagranicznych sklepach

      Usuń
  2. Uwielbiam włoskie świąteczne baby!
    A to wino do nich, o którym piszesz to specjalne. Ostatnio je kupiłam będąc w Mediolanie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect