czwartek, 28 grudnia 2017

markizy z kremem ajerkoniakowym


Maślane ciasteczka dla dorosłych nadziane doskonałym kremem przygotowanym z domowego ajerkoniaku i cukru pudru. Z ciastem doskonale się pracuje, można wycinać z niego dowolny kształt, świetnie odwzorowuje też odciśnięty kształt i niewiele rośnie. Markizy z kremem ajerkoniakowym są przepyszne, bardzo kruche, idealne do podgryzania w towarzystwie ulubionego napoju. 


440 g mąki pszennej
140 g cukru pudru 
260 g masła
2 żółtka 
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i odcisnąć dowolny wzór i wyciąć foremką ciastko. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.


150 g cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku

Utrzeć ze sobą składniki nadzienia na gładką masę. Kremem smarować jedno ciastko, układać następne i przyciskać, aby się skleiły.

7 komentarzy:

  1. o matko i jeszcze wałek.................. Ciasteczka prześliczne, a ty Kamilka spodziewaj się Alci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alcia, przyjeżdżaj zapraszam :)

      Usuń
    2. Kamilka ty mnie nie podpuszczaj bo jak widzę te twoje cuda , to wiesz co jest u maniaka foremkowego :D
      Wałki , drewniane formy , do herbatników, babeczek , ach :D

      Usuń
  2. Jakie one są przepiękne. Malutkie dzieła sztuki :) Mnie przy okazji zachwyciło tło, na którym robiłaś zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina, dziękuję :) A tło to blat ze starego stolika.
      Najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  3. Śliczne!
    I jakie smakowite. Zjadłabym chyba wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne maleństwa. I do tego tak nadziane...😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect