codzienność

czwartek, 11 lutego 2016

zupa cytrynowa z kurczakiem


Były pierogi i makaron, teraz przyszedł czas na zupy, zupy ugotowane z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą w ramach projektu zupy na cztery pory roku. Zimą cytryny smakują najlepiej warto więc przygotować z nich delikatną i rozgrzewającą zupę. Zupa cytrynowa z kurczakiem, to moja propozycja zupy na cztery pory roku - zima. Zupa jest bardzo kremowa i wyraźnie cytrynowa w smaku. Można ją przygotować na dwa sposoby, szybko korzystając z domowego bulionu przygotowanego wcześniej i piersi z kurczaka lub wolno gotowanego rosołu z dodatkiem warzyw, które można później wykorzystać do innej potrawy. W końcowym etapie zawsze należy dodać ryż, żółtka, śmietanę oraz najważniejszy składnik czyli sok z cytryny. Zupa z obu przepisów będzie pyszna i idealna na co dzień i specjalne okazje.


1500 g kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 szklanka ryżu
2 żółtka
100 g śmietany
sok z 2 cytryn
sól
cukier


Włożyć kurczaka do garnka, zalać wodą, dodać obrane warzywa, sól do smaku oraz pieprz i całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wolno gotować przez około 80 minut. Rosół szumować w trakcie gotowania, a pod koniec doprawić do smaku solą. Z rosołu wyjąć mięso, pieprz oraz warzywa. Do wywaru dodać ryż i gotować około przez około 15 minut. W miseczce dokładnie roztrzepać żółtka, sok z cytryny, śmietaną oraz szklankę wywaru. Masę delikatnie dodać do zupy, cały czas mieszając, by żółtka się nie ścięły. Całość gotować, aż zupa zgęstnieje, doprawić do smaku solą oraz cukrem. Zupę podawać z mięsem.

7 komentarzy:

  1. Ja bym oczywiście wybrała opcję ekspresową;) a taka cytrynowa zupka to z całą pewnością moje smaki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko!
    Jak dla mnie to zupa stanowczo na specjalne okazje!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupa! I pięknie wygląda.
    Chyba nigdy nie robiłam cytrynowej, a bardzo mnie intryguje.
    Dziękuję Kamilko za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak cytryny to jak najbardziej zimowy dodatek. Pysznie się prezentuje i chętnie spróbuję:-) Dzięki za wspólny kolejny raz:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cytrynowa? Bardzo odświeżający pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna!
    Bardzo ją lubię w wersji z kurczakiem lub rybą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect