codzienność

czwartek, 16 października 2025

pszenna bagietka na zakwasie

16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już 20 raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Z okazji święta upiekłam pszenną bagietkę na zakwasie. Bagietka jest prosta do upieczenia i nie wymaga formowania. Wystarczy tylko podzielić ciasto na dwie części i każdy kawałek przewinąć dwa razy wzdłuż siebie, by uzyskać bagietkę o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. 

480 g mąki pszennej
120 g mąki kukurydzianej
400 g wody 
5 g suchych drożdży
20 g miodu
50 g zakwasu pszennego
10 g soli
30 g oliwy

W misce wymieszać wodę z miodem, oliwą oraz drożdżami, odstawić pod przykryciem na 10 minut, dodać zakwas i wymieszać. Do płynnych składników dodać mąki oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na posypany mąką blat, uformować prostokąt, podzielić go na dwie części. Każdy kawałek ciasta przewinąć wzdłuż dwa razy formując bagietki. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Bagietki piec w piekarniku nagrzanym do 220° C, przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. 

 Banner World Bread Day, October 16, 2025

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect