Chleb z czosnkiem niedźwiedzim inspirowany tym zdjęciem jest bardzo smaczny. Chleb powstał z połączenia mąki pszennej z zakwasem oraz pastą z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem oleju, wzbogacony ząbkami czosnku dla podkręcenia smaku. Chleb zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotne pyszne wnętrze.
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
120 g oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
100 g zakwasu żytniego
8 g suchych drożdży
700 g mąki pszennej
300 ml wody
120 g oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
100 g zakwasu żytniego
8 g suchych drożdży
700 g mąki pszennej
300 ml wody
W pojemniku malaksera zmiksować na gładko czosnek niedźwiedzi, olej, ząbki czosnku oraz sól. Do miski włożyć zmiksowany czosnek niedźwiedzi, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na około 2 godziny. W trakcie tego czasu 2 razy złożyć ciasto. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, odciąć 1/4 ciasta. Podzielić tę część na 4 kawałki. Z każdej części uformować równej długości niedługie wałki. Wałki przeplatając ze sobą połączyć w kulę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części. Z części uformować równej długości wałki. Wałki połączyć ze sobą na końcu i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na blasze wokół kuli ciasta. Chleb przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Włożyć blachę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 40 minut i piec, aż się ładnie zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.