codzienność

piątek, 14 lutego 2025

pączki serduszka


– Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic – powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę.
– Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek

Pączki serduszka z nadzieniem różanym, są mięciutkie i puchate. Pączki ładnie wyrastają, a z ciastem dobrze się pracuje, przepis pochodzi od Ptiszu.

125 g mleka
30 g drożdży
80 g mąki pszennej
25 g cukru

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i cukier, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, aż powstanie masa o gęstości śmietany. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować.

395 g mąki pszennej
50 g cukru
4 żółtka
2 jajka
125 g masła
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
olej do smażenia

Do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka oraz żółtka, miękkie masło, sól i wymieszać. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto kilka minut. Ponownie umieścić ciasto w misce pod przykryciem, aż podwoi objętość. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość centymetra, wykrawać z ciasta serduszka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażyć pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać płatkami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect