codzienność

piątek, 29 marca 2024

babka drożdżowa z morelami i śliwkami

Babka, to maślane, miękkie ciasto drożdżowe o pomarańczowym aromacie z dodatkiem suszonych śliwek i moreli. Babkę można upiec w jednej dużej formie lub podzielić ciasto na kilka mniejszych części i upiec małe babeczki. Babka drożdżowa z morelami i śliwkami, jest przepyszna, dobrze smakuje i będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 

180 ml mleka
7 g suchych drożdży
50 g cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
1 jajko
80 g masła
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek

W misce do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać jajko, skórkę startą z pomarańczy, mąkę, stopione i ostudzone masło oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Do ciasta dodać pokrojone na kawałki morele oraz śliwki, zagnieść. Ciasto przełożyć do formy do babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 40 minut. 

 sok z 1/4 pomarańczy
150 g cukru pudru

Babkę udekorować lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect