codzienność

piątek, 7 kwietnia 2023

pascha kresowa


Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć serowej paschy, z własnoręcznie ważonego sera na bazie mleka i kwaśnej śmietany, z dodatkiem ulubionych bakalii, o aromacie wanilii. Pascha kresowa, inspirowana przepisem Agnieszki Kręglickiej jest niesamowita w smaku, a jej wykonanie jest proste, ale czas przygotowywania, trzeba rozłożyć na dwa dni. Deser można podzielić małe porcje lub przygotować tradycyjnie w kształcie ściętej piramidy.

2000 ml mleka
1 laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany
6 jajek
200 g masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii
50 ml likieru waniliowego

W miseczce zalać bakalie likierem. W garnku zagotować mleko z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną, gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Masę ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser, maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Do masy wmieszać bakalie z alkoholem. Masę rozłożyć w salaterkach, schłodzić przez noc w lodówce, podawać dowolnie udekorowaną.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na mini porcje. Pascha to mój ulubiony wielkanocny deser.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect