Biszkoptowe ciasto z jabłkami i truskawkami, jest bardzo proste do przygotowania. Jest wilgotne dzięki dodatkowi owoców i bardzo puszyste i delikatne. Ciasto nie jest wykwintne czy też eleganckie, za to proste i pyszne, doskonałe do popołudniowej herbaty albo do zabrania na wiosenny piknik.
4 jajka
160 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
100 g truskawek
3 jabłka
cukier puder
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i ubić. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojone na kawałki owoce i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Uwielbiam biszkopty z owocami. Chętnie upiekę to ciasto.
OdpowiedzUsuń