codzienność

poniedziałek, 21 czerwca 2021

rolada z truskawkami i jagodami


Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada biszkoptowa nadziana kremem na bazie mascarpone i śmietany, z dodatkiem truskawek i jagody kamczackiej. Rolada z truskawkami i jagodami aromatyzowana ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny, jest soczysta i bardzo delikatna, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.
 
4 jajka
15 ml wody
160 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu delikatnie usunąć papier.


500 g mascarpone
330 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone ze śmietaną, cukrem, ekstraktem i skórką startą z cytryny na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić.
 
150 g truskawek
150 g jagody kamczackiej
cukier puder

Na ciasto równomiernie wyłożyć krem, rozłożyć owoce, zwinąć roladę. Roladę schłodzić przed podaniem. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Piękna i romantyczna. Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj lato, lato u Cibie, poproszę taki większy kawałek tego pysznego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect