codzienność

poniedziałek, 18 maja 2020

focaccia na zakwasie


Focaccia, to majowa propozycja wspólnego pieczenia w piekarni Amber. To rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Focaccia na zakwasie z przepisu z bloga The Fresh Loaf, wyszła niezwykle chrupiąca i smaczna.

195 g zakwasu żytniego
125 g wody
25 g oliwy
10 g miodu
50 g mąki pszennej

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, miskę przykryć folią i zostawić do przefermentowania na około 2 godziny.

cały zaczyn
50 g oliwy
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać przy użyciu silikonowej szpatułki, pozwolić masie odpocząć przez 15 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto i ponownie pozwolić ciastu odpocząć 15 minut. Ponownie zagnieść ciasto i powtórzyć wymieniony zestaw czynności 4 razy. Po tym czasie należy uformować z ciasta kulę i pozostawić ją w naoliwionej misce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

60 ml oliwy
sól

Ciasto rozwałkować na prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię spryskać oliwą i posypać solą. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 220° C, przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.


Focaccia na zakwasie na blogach:
 

11 komentarzy:

  1. Bardzo włoska! Minimalne dodatki i ona w roli głównej.
    Dziękuję za majowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz bardziej mi się podoba wersja klasyczna, która u Ciebie wygląda idealnie. Do kolejnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko zanurzyć w aromatycznej oliwie i chrupać!
    Dziękuję za wspólny, majowy czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwie włoska, mniam. Z oliwą maczać, winem popijać... Cudna. Dzięki za majowy wypiek i do zobaczenia ☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Samo zdrowie. A jeszxze jakby tak sypnąć zjadalnym chwastem 😆

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie wygląda. Super dodatek do prostych dań, oliwa i wino...chwilo trwaj :) Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny włoski chlebek Kamilo, cudnie Ci się wypiekła. Do następnego wypiekania, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nooo, taka focaccia to ja rozumiem, pysznie się prezentuje i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda! I jeszcze ta gałązka oliwna. Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Welcome to Casino Online The Best for 2020
    Sagaming78
    SA Gaming
    SaCasino

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect