codzienność

czwartek, 26 września 2019

kołacz z serem i śliwkami


Na czeskich stołach przez cały rok goszczą aromatyczne drożdżowe specjały. Ich baby, kołacze, buchty i rogaliki nie mają sobie równych. Najbardziej typowe są duże okrągłe kołacze z twarogowym lub owocowym nadzieniem. Kołacz z serem i śliwkami, to wspaniałe połączenie sera i owoców w mięciutkim, drożdżowym cieście. Drożdżowego ślimaka można upiec w tortownicy lub ułożyć na blasze. 

250 g twarogu sernikowego
120 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g masła
1 żółtko
skórka z 1 cytryny 
 
W misce utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodać żółtko i utrzeć, następnie ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.

500 g mąki pszennej
125 g masła
3 żółtka
70 g cukru
20 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
200 g śliwek
50 g cukru perlistego
 
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, żółtka, miękkie masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Ciasto podzielić na 3 pasy. Na środek każdego wyłożyć nadzienie, skleić i uformować 3 długie rulony. Rulony ułożyć i połączyć na kształt ślimaka w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W środek powkładać przekrojone na pół śliwki, całość posypać cukrem perlistym. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż kołacz się zrumieni.

2 komentarze:

  1. Kołacz jak się patrzy. Ze śliwkami to musi być przepyszny


    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja kołacza!
    Śliwki to wspaniały pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect