wtorek, 5 lutego 2019

migdałowo - serowe ciasto z gruszkami


Proste ucierane ciasto z dodatkiem ricotty, jest wilgotne i mięciutkie. Migdał i likier migdałowy nadają aromatu, a gruszki sprawiają, że ładnie wyglada. By upiec migdałowo - serowe ciasto z gruszkami, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

320 g mąki pszennej
4 jajka
160 g cukru
250 g ricotty 
200 g masła
30 g mielonych migdałów
30 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g płatków migdałowych
szczypta soli
3 gruszki
sok z 1/2 cytryny
cukier puder

Gruszki obrać, przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, ser, migdały, likier i wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć gruszki, całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto!
    Gruszki i ricotta to ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, składniki znakomicie się komponują :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, jest smaczne, to fakt :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Świetnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect