niedziela, 24 września 2017

torcik kokosowo - jeżynowy


Puszysty i wilgotny kokosowy biszkopt, przełożony masą jeżynowo - śmietanową, udekorowany bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi jest przepyszny. Torcik kokosowo - jeżynowy to wspaniałe połączenie i jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne i zasmakuje każdemu.


5 jajek
200 g cukru
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórek kokosowych
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Do masy wlać olej, ekstrakt i ubić. Następnie dodać przesiane mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do masy. Ciasto wyłożyć do tortownicy, której spód wyłożony został papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 175º C. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na trzy części. 


400 g jeżyn
120 g cukru
3 galaretki z owoców leśnych
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody 
 
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, całość zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sitko, całość ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree jeżynowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować.


250 ml śmietany kremówki
30 g cukru pudru
30 g wiórek kokosowych
160 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny 
jeżyny
 
W mice ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę. W szklance wymieszać wodę, alkohol oraz sok z cytryny. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości kremu śmietanowo - jeżynowego, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostały krem. Na kremie położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach toru, całość posypać wiórkami, przyozdobić jeżynami. Torcik schłodzić przed podaniem.

8 komentarzy:

  1. Jeżyny , moja miłość owocowa , no dobra ja lubię wszystkie owoce ,no ale maliny , jeżyny , truskawki, śliwki, wiśnie i morele chyba jeszcze bardziej :D
    A tu tort , dostojny i i piękny bo taki minimalistyczny , można ten kawałek skubnąć?

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały ....i ten krem 😆❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyzwoity kawałek tortu do popołudniowej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Po przeczytaniu Twojego wpisu jestem w depresji Kamilo!
    Ten tort w dodatku z tą kawą rozstroił mnie całkowicie na resztę wieczoru...
    Echhhhhhh....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zapraszam zatem na poprawę humoru zaserwuję torcik i kawcię :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect