Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi, są przepyszne, mają miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Bułki z przepisu z bloga Cathrine Brandt, w ramach marcowej piekarni Amber, bardzo łatwo przygotować, pieczenie ich należy rozłożyć w czasie, a potem można cieszyć się ich smakiem.
50 g płatków pszennych
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody
W mice wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej.
600 g mąki pszennej
185 g mąki graham
150 g zakwasu żytniego
15 g soli
500 g wody
10 g płatków pszennych
185 g mąki graham
150 g zakwasu żytniego
15 g soli
500 g wody
10 g płatków pszennych
W misce wymieszać mąki z wodą, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać zakwas, sól i namoczone nasiona, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski i zostawić w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składać co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Po tym czasie włożyć ciasto do lodówki na noc. Na następny dzień wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i pokroić ciasto na 20 części. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypać płatkami i wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do piekarnika 250º C, piec je przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230º C i dopiekać jeszcze kolejne 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Bułki studzić na kratce.
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi na blogach:
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Zacisze kuchenne
Pysznie upieczone. Dziękuję za marcowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńWspaniałe dziurki, takie jakie uwielbiam do wypełniania masełkiem. Dziękuję za wspólny czas do kolejnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńCudowne! Aż chce się schrupać. :)
OdpowiedzUsuńCudowne i normalnie chce się sięgać przez monitor:-) Na pewno będę je powtarzać!
OdpowiedzUsuńKamilko jakie piękne! Widać, że puchate. Świetna struktura. Do kolejnego razu! Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuń