Babka kokosowa jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje. Dodatek oliwy pomarańczowej podkręca smak babki. Babka długo zachowuje świeżość, a przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję.
240 ml oliwy pomarańczowej
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać oliwę i całość zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
160 g cukru pudru
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, udekorować wiórkami kokosowymi.
Pyszna wersja babki. Smak kokosa i pomarańczy bardzo zachęca.
OdpowiedzUsuń