codzienność

czwartek, 15 sierpnia 2024

sernik jeżynowy


Sernik jeżynowy na zimno, to orzeźwiający serowy deser na ciepłe dni. Ciasto składa się z jeżynowego puree, które sprawia, że ma piękny kolor a lekki serek sprawia, że jego konsystencją jest lekka. Sernik jest przepyszny i nie zbyto słodki.

200 g herbatników
50 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g jeżyn
180 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g kremowego serka
200 ml śmietany do ubijania
50 ml wody
6 łyżeczek żelatyny


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jeżyny wsypać do miski, zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez gęste sitko. W misce ubić serek z cukrami i śmietaną na gładką masę. Dodać puree jeżynowe, żelatynę i całość delikatnie zmiksować.

250 g jeżyny

Do masy serowej dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na spód ciasteczkowy. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect