codzienność

środa, 14 lutego 2024

chrustowe różyczki


Chrustowe różyczki, to doskonały przysmak na karnawał i Walentynki.

330 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
20 ml likieru waniliowego
20 g cukru z wanilią
100 g kwaśniej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


W misce wymieszać mąkę, sól oraz cukier, dodać żółtka, śmietanę, likier i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką i wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, następnie zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze. Rulon przeciąć na pół. Dół różyczki ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę, płatki delikatnie rozchylić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Różyczki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect