codzienność

sobota, 23 grudnia 2023

ciastka kasztanowe


Ciastka kasztanowe z dodatkiem mąki kasztanowej i nadziane kasztanowym kremem, są urocze. Ciastka są przepyszne i umilą przedświąteczne chwile przy kawie.

230 g mąki pszennej
20 g mąki kasztanowej
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
1 jajko
szczypta soli


Masło posiekać z mąkami, dodać cukry, sól i jajko i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.

50 g kremu z kasztanów
cukier puder

Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

1 komentarz:

  1. Wspaniałe. Uwielbiam kasztany. Upiekę je w Nowym Roku. Dużo dobra na 2024!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect