codzienność

czwartek, 21 grudnia 2023

babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi


Babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi z przepisu Yotam Ottolenghi i Helen Goh z książki "Sweet", to przepyszne ciasto, które idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Babka jest maślana, bardzo wilgotna i aromatyczna, śliwki wspaniale uzupełniają ciasto, a chrupiący, słodki cynamonowo - orzechowy środek dopełnia całości. Według autorów ciasto jest najlepsze ciepłe, zaraz po upieczeniu, ale w hermetycznie zamkniętym pojemniku wytrzyma do 3 dni.  

250 g suszonych śliwek
100 g armaniaku
skórka z 1 pomarańczy

Dzień przed pieczeniem włożyć śliwki do miski, zalać alkoholem, dodać skórę startą z pomarańczy, przykryć wierzch i odstawić śliwki na noc. Śliwki można przygotować 3 dni wcześniej.

40 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
60 g orzechów włoskich
1/8 łyżeczki soli

W misce wymieszać posiekane orzechy z cukrem, cynamonem i solą.
 
300 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
230 g kwaśnej śmietany
cukier puder

W misce utrzeć masło z solą, cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie do masy dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą oraz kwaśną śmietanę. Należy zacząć i zakończyć sypkimi składnikami. Następnie wmieszać do masy śliwki z alkoholem. Połowę masy przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, ułożyć nadzienie orzechowe i przykryć pozostałym ciastem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię tę babkę. Tylko piekę ją bez orzechów, których nie mogę jeść.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect