codzienność

poniedziałek, 18 września 2023

chleb z jabłkiem i orzechami


We wrześniowej piekarnik Amber pyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb. Chleb z jabłkiem i orzechami z przepisu Martina Johansona. Chleb ma wspaniały, ciemny i bardzo bogaty miękisz, w smaku jest lekko słodkawy przez dodatek startych jabłek oraz ciemnego cukru, jego skórka jest chrupiącą. Chleb jest idealny do słodkich i wytrawnych dodatków.

150 g wody
200 g jabłka
35 g ciemnego cukru muscovado
200 g mąki żytniej gruboziarnistej
200 g mąki pszennej
10 g soli
75 g orzechów laskowych


W misce wymieszać zakwas z mąkami, startym jabłkiem, wodą, cukrem i solą. Na samym końcu wmieszać orzechy uprażone na suchej patelni. Miskę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia do 6 godzin. Po tym czasie ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem, pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250º C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210º C i piec około 60 minut. Na ostatnie 10 minut można wyjąć chleb z formy i upiec bezpośrednio na ruszcie piekarnika, dzięki czemu uzyska jeszcze lepszą skórkę. Chleb studzić na kratce.


Chleb z jabłkiem i orzechami na blogach:
 

4 komentarze:

  1. Jaki piękny. Bardzo żałuję, że nie mogę jeść orzechów, bo wyglądają wyjątkowo uroczo w tym chlebie. Dziękuję za wrześniowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyszedł! Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjny miękisz i następnym razem także dodam orzechy laskowe. Dziękuję za wrześniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Kolejny też zrobię z laskowymi. :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect