codzienność

piątek, 2 listopada 2018

pan dei morti


Pan dei morti, to typowy deser z północnych Włoch, który jest przygotowywany w Lombardii, szczególnie w Mediolanie i Toskanii, i spożywany w nocy między 1 a 2 listopada, z okazji Święta Zmarłych. Tradycja przygotowywania chlebka zmarłych pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie były pieczone z wody, mąki i rodzynek, na cześć bogini Demetry, aby zapewnić dobre zbiory. Te czarne jak ziemia ciastka, o owalnym kształcie, oprószone cukrem pudrem, który wygląda na nich jak śnieg, są pyszne. Podstawowy przepis zawiera białka, toskańskie wino, rozdrobnione herbatniki, migdały, kakao, suszone lub kandyzowane owoce i przyprawy. Użycie innych popularnych ciastek do wykonania pan dei morti symbolizuje przemianę starego w nowe, kontynuację życia, a suszone owoce były składane jako dary dla dusz osób zmarłych, orzeszki pini natomiast, mają symbolizować kości ludzi, którzy odeszli. Ciasteczka o makaronikowatym wnętrzu, upieczone na podstawie tego przepisu doskonale smakują z kieliszkiem wina.


75 g ciastek amaretti
175 g biszkoptów 
65 g migdałów
65 g orzeszków pini
60 g suszonych fig
60 g rodzynków
125 g mąki pszennej
150 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 białka
50 ml toskańskiego wina deserowego 
cukier puder

W miseczce zalać rodzynki winem, odstawić do nasączenia. Do miski włożyć zmielone migdały, biszkopty oraz ciastka, dodać drobno posiekane figi, nasączone rodzynki, dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe. Dodać białka, a następnie wino i wymieszać do połączenia i otrzymania klejącej, ciemnej masy. Ciasto uformować w podłużny bochenek, lekko podsypując mąką. Bochenek pokroić na centymetrowe kromki z których uformować owalne i podłużne ciastko kształtem przypominające migdała. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec ciastka przez około 20 minut. Po wystudzeniu ciastka oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Ze składu już widać że pyszne ciasteczka, a i fajnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, są bardzo smaczne i bogate w składzie :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy wypiek z historią, apetyczny :) kusi ...;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, skuś się, naprawdę warto :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect