sobota, 8 lipca 2017

kostka agrestowa


Delikatna, orzeźwiająca kostka na biszkopcie, z nadzieniem agrestowym, bitą śmietaną, herbatnikami i cytrynowym lukrem, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowa, przygotowana na podstawie tego przepisu najlepiej smakuje dnia następnego, kiedy herbatniki na górze zmiękną od lukru i smakują cudownie cytrynowo.


3 jajka
120 g cukru
70 ml oleju
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i bić. Na koniec delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić.


1000 g agrestu
180 g cukru
2 budynie śmietankowe
250 ml wody


Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową ilości wody, przykryć pokrywką i zagotować. W szklance w pozostałej wodzie rozrobić proszek budyniowy. Rozrobione budynie dodać do agrestu, zagotować i pogotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć z palnika i gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.


750 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
200 g herbatników

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać herbatniki, jeden przy drugim.

120 g cukru pudru
sok z 1 cytryny


Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto schłodzić przez noc.

3 komentarze:

  1. Kamila,
    wow, jaka pychota!
    Zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  2. A na jaki wymiar blaszki jest to ciacho, chętnie go dzis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anusiak, moja blaszka miała wymiary 28x24 cm. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect